Konservatif diş tedavisi, dişlerin mevcut yapısını koruyarak, hasarlı veya çürük dişlerin onarılması ve sağlıklı hale getirilmesi amacıyla yapılan tedavi yöntemlerini içerir. Bu tedavi yaklaşımı, dişlerin olabildiğince doğal hallerinde korunmasını ve kayıpların önlenmesini hedefler. Konservatif diş tedavisi kapsamında yaygın olarak kullanılan yöntemler şunlardır:
Diş Dolguları: Çürük veya hasarlı diş dokusunun temizlenip çıkarılmasından sonra, boşluğun uygun bir dolgu malzemesi ile doldurulması işlemidir. Kullanılan dolgu malzemeleri amalgam (gümüş dolgular), kompozit reçineler (beyaz dolgular) ve porselen olabilir.
Kanal Tedavisi (Endodonti): Dişin pulpası (sinir ve damar dokusu) enfekte olduğunda veya hasar gördüğünde, pulpa dokusunun çıkarılıp, kök kanallarının temizlenip şekillendirilerek, uygun bir dolgu malzemesiyle doldurulması işlemidir. Bu tedavi, dişi çekmeden kurtarma amacı taşır.
Fissür Örtücü Uygulamalar: Özellikle çocuklarda diş çürüklerini önlemek amacıyla, azı dişlerinin çiğneme yüzeylerindeki olukların özel bir malzeme ile kapatılması işlemidir. Bu sayede çürüklerin oluşması önlenir.
Florür Uygulamaları: Diş minesini güçlendirmek ve çürük oluşumunu önlemek amacıyla dişlere florür içeren jeller, vernikler veya köpükler uygulanır.
Diş Çürüğü Tedavisi: Erken dönem çürüklerin, çürük dokusu çıkarılarak ve dolgu yapılarak tedavi edilmesi işlemidir.
Konservatif diş tedavisi, ağız ve diş sağlığının korunması açısından büyük önem taşır ve şu amaçlarla yapılır:
Bu tedavi yöntemleri, diş hekiminin detaylı muayenesi ve değerlendirmesi sonucunda hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenir.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız